ΧΑΜΟΓΕΛΑΣΤΕ

Jun 23 2014

Έξυπνο μυαλό!

Author: aapaidiki

Ο Κώστας πήγε στην Αθήνα και μια μέρα έκανε βόλ­τα στην πόλη με ένα ταξί. Ο ταξιτζής, που ήταν εύθυμος τύπος, τον έβαλε να απαντήσει στα παρακάτω αινίγματα: Ποιος έχει την ίδια μητέρα και τον ίδιο πατέρα με μένα, αλλά δεν είναι ούτε αδελφός μου ούτε αδελφή μου; - Δεν ξέρω, παραδέχτηκε ο Κώστας.

Read more


Jun 23 2014

Τι ήθελε να πει;

Author: aapaidiki

Ένας κύριος κάθισε αγκομαχώντας στη χειρουργική καρέκλα της όμορφης οδοντιάτρου. - Πόσο θα μoυ πάρετε, παρακαλώ, για μια εξαγωγή δοντι¬ού: ρωτάει. - Πέντε χιλιάδες, του απαντάει με ένα γλυκό χαμόγελο η χαριτωμένη οδοντίατρος.

Read more


ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΤΟΛΜΗΡΟΥΣ

Oct 14 2012

Τα μήλα και τα αχλάδια της ....γιαγιάς

Author: aapaidiki

Η γιαγιά μοιράζει θρεπτικά φρούτα στα ...εγγόνια της. Έδωσε τον ίδιο αριθμό φρούτων στο κάθε εγγόνι, χωρίς να δώσει σημασία τι είδους φρούτα πήρε. Ο Γιωργάκης πήρε το 1/8 των μήλων και το 1/10 των αχλαδιών. Πόσα εγγόνια έχει η γιαγιά; Ποιος είναι ο μικρότερος αριθμός φρούτων που μοίρασε συνολικά η γιαγιά;

Read more


Oct 14 2012

Ψάχνουμε ένα τριψήφιο αριθμό......

Author: aapaidiki

Ο οποίος...... 1. Είναι πολλαπλάσιο του 3 και του 5. 2. Το ψηφίο των μονάδων του είναι κατά δύο μεγαλύτερο από το ψηφίο των εκατοντάδων. 3. Το ψηφίο των δεκάδων θα το βρούμε αν προσθέσουμε τα δύο άλλα ψηφία και διαιρέσουμε το άθροισμα δια δύο. 4. Αν στον αριθμό μας προσθέσουμε 198 θα βρούμε τριψήφιο που έχει τα ίδια ψηφία με το ζητούμενο αριθμό αλλά με αντίστροφη σειρά.

Read more
Τι είναι η «Αρκτική»;


14.10.2012
Βόρεια του ισημερινού, πέρα από τη γραμμή του γεωγραφικού πλάτους των 66,5 μοιρών, απλώνονται 14,5 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα ερημιάς, μια περιοχή γνωστή ως «Αρκτική». Εδώ υπάρχουν μεγάλα δάση, έρημες πετρώδεις εκτάσεις, βάλτοι, απάτητα βουνά, τεράστιοι παγετώνες και μόνιμα παγωμένοι ωκεανοί. Στην πραγματικότητα η «Αρκτική» είναι μια τεράστια παγωμένη θάλασσα.

Τι είναι η «Αρκτική»;


Βόρεια του ισημερινού, πέρα από τη γραμμή του γεωγραφικού πλάτους των 66,5 μοιρών, απλώνονται 14,5 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα ερημιάς, μια περιοχή γνωστή ως «Αρκτική». Εδώ υπάρχουν μεγάλα δάση, έρημες πετρώδεις εκτάσεις, βάλτοι, απάτητα βουνά, τεράστιοι παγετώνες και μόνιμα παγωμένοι ωκεανοί. Στην πραγματικότητα η «Αρκτική» είναι μια τεράστια παγωμένη θάλασσα. Οι μέσες χειμερινές θερμοκρασίες στο Βόρειο Πόλο είναι -34 βαθμοί Κελσίου! Το ψύχος είναι τέτοιο ώστε η θάλασσα παγώνει. Το γλυκό νερό παγώνει στους 0 βαθμούς Κελσίου, αλλά το θαλασσινό νερό, λόγω του ότι υπάρχει αλάτι, παγώνει (στερεοποιείται) μόνο όταν η θερμοκρασία πέσει στους-1,8 βαθμούς Κελσίου. Το καλοκαίρι, που είναι πολύ σύντομο, η μέση θερμοκρασία είναι μόλις 0 βαθμοί Κελσίου, έτσι ο πάγος δεν λιώνει και αυτό έχει ως αποτέλεσμα ο ωκεανός που περιβάλλει την Αρκτική να είναι μόνιμα καλυμμένος με πάγο. Μια αχανής περιοχή 7-9 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα, πάγου!
Τον χειμώνα, επειδή η θερμοκρασία πέφτει κατακόρυφα, η περιοχή που καλύπτεται με πάγο διπλασιάζεται σε μέγεθος. 14-16 τετραγωνικά χιλιόμετρα πάγου! Το καλοκαίρι, με την άνοδο της θερμοκρασίας, τήκονται κατά μέσο όρο 7 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα θαλάσσιου πάγου. Η «Αρκτική» είναι το σπίτι 25 000 πολικών αρκούδων. Εκεί υπάρχουν και πολλά παγόβουνα.
Έννοιες και λέξεις:
 (που καλά είναι να γνωρίζω τι σημαίνουν και να τις χρησιμοποιώ σωστά)
ισημερινός
γεωγραφικό πλάτος
τετραγωνικά χιλιόμετρα
μέση θερμοκρασία
βάλτος
αχανής περιοχή
τήξη – πήξη
παγόβουνο