ΧΑΜΟΓΕΛΑΣΤΕ

Jun 23 2014

Έξυπνο μυαλό!

Author: aapaidiki

Ο Κώστας πήγε στην Αθήνα και μια μέρα έκανε βόλ­τα στην πόλη με ένα ταξί. Ο ταξιτζής, που ήταν εύθυμος τύπος, τον έβαλε να απαντήσει στα παρακάτω αινίγματα: Ποιος έχει την ίδια μητέρα και τον ίδιο πατέρα με μένα, αλλά δεν είναι ούτε αδελφός μου ούτε αδελφή μου; - Δεν ξέρω, παραδέχτηκε ο Κώστας.

Read more


Jun 23 2014

Τι ήθελε να πει;

Author: aapaidiki

Ένας κύριος κάθισε αγκομαχώντας στη χειρουργική καρέκλα της όμορφης οδοντιάτρου. - Πόσο θα μoυ πάρετε, παρακαλώ, για μια εξαγωγή δοντι¬ού: ρωτάει. - Πέντε χιλιάδες, του απαντάει με ένα γλυκό χαμόγελο η χαριτωμένη οδοντίατρος.

Read more


ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΤΟΛΜΗΡΟΥΣ

Oct 14 2012

Τα μήλα και τα αχλάδια της ....γιαγιάς

Author: aapaidiki

Η γιαγιά μοιράζει θρεπτικά φρούτα στα ...εγγόνια της. Έδωσε τον ίδιο αριθμό φρούτων στο κάθε εγγόνι, χωρίς να δώσει σημασία τι είδους φρούτα πήρε. Ο Γιωργάκης πήρε το 1/8 των μήλων και το 1/10 των αχλαδιών. Πόσα εγγόνια έχει η γιαγιά; Ποιος είναι ο μικρότερος αριθμός φρούτων που μοίρασε συνολικά η γιαγιά;

Read more


Oct 14 2012

Ψάχνουμε ένα τριψήφιο αριθμό......

Author: aapaidiki

Ο οποίος...... 1. Είναι πολλαπλάσιο του 3 και του 5. 2. Το ψηφίο των μονάδων του είναι κατά δύο μεγαλύτερο από το ψηφίο των εκατοντάδων. 3. Το ψηφίο των δεκάδων θα το βρούμε αν προσθέσουμε τα δύο άλλα ψηφία και διαιρέσουμε το άθροισμα δια δύο. 4. Αν στον αριθμό μας προσθέσουμε 198 θα βρούμε τριψήφιο που έχει τα ίδια ψηφία με το ζητούμενο αριθμό αλλά με αντίστροφη σειρά.

Read more




Μαζί με τη θεατρική ομάδα ΣΚΗΝΟΒΑΤΕΣ…


16.12.2013
Σήμερα στη στήλη μας φιλοξενούμε τη θεατρική ομάδα ΣΚΗΝΟΒΑΤΕΣ ΠΟΕΔ Λευκωσίας. Πρόκειται για μια ομάδα φίλων και συνεργατών όπου οι περισσότεροι είναι εκπαιδευτικοί και οι οποίοι με μεγάλο μεράκι και εξαιρετικό ταλέντο μάς παρουσιάζουν μοναδικές θεατρικές παραστάσεις. Αυτή την περίοδο ανεβάζουν με μεγάλη επιτυχία το έργο «Οδυσσεβάχ». Ποια είναι όμως η ομάδα των ΣΚΗΝΟΒΑΤΩΝ;…





Μαζί με τη θεατρική ομάδα ΣΚΗΝΟΒΑΤΕΣ…

Γνωρίστε τους από κοντά!
Γράφουν: Μύριαμ Σεργίου - Τσολάκη
                  Κλειώ Κουναππή – Χαραλάμπους
Αγαπητά μας παιδιά, γεια σας και πάλι. Νοέμβριος, το σχολείο έχει ήδη ξεκινήσει για τα καλά…  Σήμερα στη στήλη μας φιλοξενούμε τη θεατρική ομάδα ΣΚΗΝΟΒΑΤΕΣ ΠΟΕΔ Λευκωσίας. Πρόκειται για μια ομάδα φίλων και συνεργατών όπου οι περισσότεροι είναι εκπαιδευτικοί και οι οποίοι με μεγάλο μεράκι και εξαιρετικό ταλέντο μάς παρουσιάζουν μοναδικές θεατρικές παραστάσεις. Αυτή την περίοδο ανεβάζουν με μεγάλη επιτυχία το έργο «Οδυσσεβάχ». Ποια είναι όμως η ομάδα των ΣΚΗΝΟΒΑΤΩΝ; Ας τους γνωρίσουμε μέσα από τη συνέντευξη που ακολουθεί.

Μαζί με τη θεατρική ομάδα ΣΚΗΝΟΒΑΤΕΣ…
•    Πότε και πώς συστάθηκε για πρώτη φορά η θεατρική ομάδα ΣΚΗΝΟΒΑΤΕΣ  ΠΟΕΔ Λευκωσίας;
Το 2009 με πρωτοβουλία του επαρχιακού γραφείου ΠΟΕΔ Λευκωσίας έπεσε η ιδέα για τη δημιουργία μιας θεατρικής ομάδας αποτελούμενη από δασκάλους και νηπιαγωγούς. Η ΠΟΕΔ Λευκωσίας προσέγγισε μερικούς δασκάλους που ασχολούνταν σοβαρά με το θέατρο και σιγά σιγά η ομάδα μεγάλωνε. Πρώτη παράσταση ήταν ένα θεατρικό δρώμενο «Ο θρύλος του Ίσλοκ» μια χριστουγεννιάτικη ιστορία. Αφού η ομάδα άρχισε να δουλεύει σωστά αποφασίστηκε η πρώτη μας μεγάλη παραγωγή που ήταν το κυπριακό παραμύθι «Ο Σπανός τζιαι οι σαράντα δράτζιοι» . Η παράσταση αγκαλιάστηκε από το κυπριακό κοινό και η ομάδα έδωσε περισσότερες από 50 παραστάσεις στην Κύπρο και το εξωτερικό.

•    Ποιος ο βασικός σκοπός της ύπαρξή σας σαν θεατρική ομάδα;  
Πρώτο και κύριο μέλημά μας είναι η προαγωγή του πολιτισμού μέσα από το θέατρο. Σκοπός μας είναι να μεταφέρουμε την αγάπη μας για το θέατρο στους μικρούς και μεγάλους  μας φίλους και να τους δώσουμε, μέσα από τις παραστάσεις μας, την ευκαιρία να ταξιδεύουν σε μέρη μαγικά. Μια καλή θεατρική παράσταση μόνο  κέρδος μπορεί να αποφέρει στους θεατές! Γι’ αυτό και εμείς δίνουμε τον καλύτερό μας εαυτό για να προσφέρουμε το καλύτερο δυνατόν αποτέλεσμα.


•    Σε πιο κοινό απευθύνονται τα έργα που ανεβάζετε;
Παρόλο που ανεβάζουμε έργα για παιδιά, μιας και σαν δάσκαλοι τους έχουμε ιδιαίτερη αδυναμία, δεν κάνουμε διακρίσεις στο κοινό μας! Απευθυνόμαστε σε όλο τον κόσμο που αγαπάει το θέατρο,  όλων των ηλικιών! Σε μικρούς και μεγάλους! Εξάλλου ας μην ξεχνάμε ότι ..και οι μεγάλοι κρύβουν ένα παιδί μέσα τους!
•    Επομένως απευθύνεστε σε όλα τα «παιδιά» κάθε ηλικίας!!! Πέρσι ανεβάσατε με τεράστια επιτυχία το έργο  «Το βασιλόπουλο της Βενεδιάς». Ένα έργο βασισμένο στην κυπριακή παράδοση. Με ποιο κριτήριο επιλέγετε τις θεματικές των έργων που ανεβάζετε;
Αρχικά επιλέγουμε συνήθως παιδικά έργα. Είμαστε μια ομάδα από δασκάλους και νηπιαγωγούς και θέλουμε να προσφέρουμε ποιοτικό θέατρο στα παιδιά. Επιλέγουμε εκείνες τις παραστάσεις που έχουν να πουν κάτι ουσιαστικό, που στέλλουν σημαντικά μηνύματα για ένα παιδί όπως η προσπάθεια, η ελπίδα, ο αγώνας για να πετύχεις το δίκαιο και το σωστό, η αγάπη για την οικογένεια και την πατρίδα κλπ. Πράγματι ίσως για τους πιο πάνω λόγους  «Το βασιλόπουλο της Βενεδιάς» να αγαπήθηκε τόσο πολύ  τόσο στην Κύπρο αλλά και στην Ελλάδα.

•    Τον Οκτώβριο έγινε η πρεμιέρα του νέου σας έργου. Μιλήστε μας γι’ αυτό και την υπόθεσή του.
Το νέο έργο είναι ο «Οδυσσεβάχ», της Ξένιας Καλογεροπούλου. Είναι το μαγικό ταξίδι στη θάλασσα του Οδυσσέα και του Σεβάχ του θαλασσινού, σε μια ιστορία με μαγεμένη μουσική, περίεργα όντα, μάγισσες και γοργόνες, κύκλωπες και δράκους. Ένας αγώνας του Οδυσσεβάχ για να φτάσει στην δική του πατρίδα…. Μια μοναδική παράσταση που αγαπήθηκε πολύ και από μικρούς και μεγάλους. Σας περιμένουμε όλους να ταξιδέψετε μαζί μας!
•    Ποιοι είναι οι συντελεστές του έργου;
Την παράσταση έχει προσαρμόσει και σκηνοθετεί ο Νίκος Νικολαΐδης όπως και τις δύο προηγούμενες παραστάσεις της ομάδας. Τον σχεδιασμό των σκηνικών και των κουστουμιών έχουν αναλάβει οι: Μαρία Γεωργίου, Μαρκέλλα Γεωργίου, Φάνη Κωνσταντή και Γιώργος Κωνσταντίνου. Την επιμέλεια της υπέροχης μουσικής της παράστασης και τη διδασκαλία των τραγουδιών έχει η Δώρα Θ. Κωνσταντίνου. Την κίνηση ανέλαβε η Μαρία Καρολίδου και το σχεδιασμό του φωτισμού ο Κυριάκος Σιαμπτάνης. Τους ρόλους ερμηνεύουν οι: Βαλεντίνα Ξυρίχη, Αντρέας Κυρατζής, Κυριάκος Παστίδης, Μαρία Ιατροπούλου, Ηλιάνα Καναρά, Γιώργος Κωνσταντίνου, Κίκα Καττάμη, Πανίκος Ξιούρουππας, Έλενα Κουσιαππή, Έλενα Μούρεττου, Μαργαρίτα Μούρεττου και ο μικρός Αναστάσης Κωνσταντίνου.
•    Σχεδόν όλοι οι συντελεστές είστε εκπαιδευτικοί, δάσκαλοι και νηπιαγωγοί…Ποιες ώρες γίνονται οι πρόβες σας και πού; Πώς είναι το κλίμα κατά τη διάρκεια των πρόβων;
Όλοι οι ΣΚΗΝΟΒΑΤΕΣ είμαστε δάσκαλοι και νηπιαγωγοί,  όλοι όμως με πολλές δραστηριότητες στον εκτός σχολείου χρόνο. Οι πρόβες γίνονταν στη Σχολή Τυφλών από το απόγευμα μέχρι και το βράδυ τις καθημερινές αλλά όταν χρειαζόταν αφιερώσαμε και κάποια σαββατοκύριακα. Έχουμε γίνει μια οικογένεια και κατά την περίοδο των προβών βλεπόμαστε και περνάμε πολλές ώρες μαζί! Αυτό κάνει το κλίμα  πολύ ευχάριστο αφού είναι μια ομαδική δουλειά σε κάτι που αγαπάμε, με ανθρώπους που αγαπάμε!

•    Από ότι φαίνεται ο ελεύθερός σας χρόνος είναι ελάχιστος έως ανύπαρκτος. Πώς τα καταφέρνετε να διατηρείτε τις ισορροπίες σας;
Είναι αλήθεια ότι για να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα χρειάζεται να αφιερώσουμε αρκετό από τον ελεύθερο μας χρόνο. Πολλοί από μας έχουν κι άλλες οικογενειακές και προσωπικές υποχρεώσεις, όμως με καλή συνεννόηση και συνεργασία καταφέρνουμε να ισορροπούμε! «Αγαθά κόποις κτώνται» και εμείς το ξέρουμε πολύ καλά!
•    Πού μπορεί να σας βρει κανείς και πώς οι μικροί μας φίλοι μπορούν να προμηθευτούν εισιτήρια για να σας απολαύσουν;
Οι επόμενες μας παραστάσεις θα ανακοινώνονται και εισιτήρια θα προπωλούνται. Για πληροφορίες οι φίλοι μας θα μπορούν να απευθύνονται στα τηλέφωνα: 99431467,99521653,99482215 και 99406644
•    Ποιο μήνυμα ή ποια συμβουλή θα στέλνατε μέσα από τη στήλη μας, στους μικρούς μας φίλους που σας θαυμάζουν;
Αυτό που θέλουμε να πούμε είναι ότι το θέατρο είναι ένας άλλος τρόπος να δούμε τη ζωή. Εμείς μέσα από τις παραστάσεις μας επιλέγουμε την αισιόδοξη και τη θετική πλευρά της ζωής μέσα από τη δημιουργία, τη συνεργασία και το χαμόγελο. Αυτό θέλουμε και για τα παιδιά, πάντα να χαμογελάνε και να ξέρουν ότι είναι η ζωή είναι όπως μια παράσταση, δύσκολη, κουραστική , απαιτητική αλλά στο τέλος γεμάτη χειροκρότημα. Γι’ αυτό φίλοι μας, πάντα να προσπαθείτε! Όσο δύσκολα και να φαίνονται τα πράγματα, όσο άσχημες κι αν είναι οι προβλέψεις, εσείς να προσπαθείτε! Προπαντός να μην επιτρέψετε σε κανένα να σας στερήσει το δικαίωμα στην ελπίδα! Και κάπως έτσι, με προσπάθεια και ελπίδα, θα φτάσετε στη δική σας Ιθαγδάτη!

Αγαπητοί μας ΣΚΗΝΟΒΑΤΕΣ η στήλη μας και οι μικροί μας αναγνώστες μας, σάς  υποσχόμαστε ότι θα αγωνιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις να φτάσουμε στη δική μας «Ιθαγδάτη». Ευχή μας κι εσείς να συνεχίσετε να μας δείχνετε τον τρόπο μέσα από τις υπέροχες παραστάσεις που ανεβάζετε… Καλή επιτυχία στις παραστάσεις σας και υποσχόμαστε να σας απολαύσουμε από κοντά….